Rafila și Mihai Moldovan (mamă și fiu) 

Zona:
Mureșului Superior

Activitatea în cadrul ordinului:
Ridicați la rang de "Străjeri" la data de 29 septembrie 2013 drept recunoaștere a meritelor sale de promovare a tradițiilor zonei în cadrul numeroaselor evenimente și festivaluri la care au luat parte.

Repere Biografice:
Rafila Moldovan s-a născut pe 19 Octombrie 1939 la Idicel Pădure (jud. Mureș). De mic copil a îndrăgit cântecul și portul popular. Cunoaște și cântă jalea războiului âncă de la 5 ani când tranșeele nu erau mai departe de de 25 m de casa părintească. La 7 ani începe școala în satul natal făcând naveta 3 km zilnic pe orice vreme. Ciclul doi l-a urmat în Ideciul de Sus. A învățat să țeasă de la vârsta de 10 ani de la bunica ei.  La 14 ani urmează un curs de croitorie în Tg. Mureș. Folosește tehnicile în două sau trei ițe gușate sau țesutul cu drodul a țolului de lână. 

Și a dedicat viața celor 4 copii pe care i-a crescut singură de la 37 de ani după moartea soțului. Pentru aceștia, pentru casă sau pentru nepoți a țesut multe țoale, păretare, lepedee, draperii, costume populare (pânzături, catrințe cu "gușatură" sau cu "dupci", cămăși cusute cu mărgele. Adaugă modelelor bătrânești coșul cu flori, trandafiri și frunza de stejar.


Pe lângă darul țesutului Rafila Moldovan scrie cu o sensibilitate și o profunzime ieșită din comun. Poeziile ei jelesc ororile războiului sau povestesc viața de zi cu zi cu o simplitate și în același timp cu duioșie sau cu satiră după caz.

Este membră a "Academiei Artelor Tradiționale" din România și membră a Asociației "Moșteniri Mureșene".



A Participat la:
    - 2003 - Festivalul Național de Jocuri și Obiceiuri populare Idicel Sat - "Holda de Aur"
    - 2003 - Festivalul Etniilor de la Reghin
    - 2004 - Festivalul folcloric " Nestemate Mureșene" de la Rușii Munți
    - 2004 - Festivalul de poezie religioasă "Credo" de la Reghin
    - 2004 - Expoziția județeană de artă și meșteșuguri populare de la Tg. Mureș
    - 2005 - Emisiunea "Debut 50 plus" la București
    - 2007 - Festivalul Condeierilor Plugari la Timișoara
    - 2008 - Festivalul Condeierilor Plugari la Timișoara
    - 2009 - Festivalul Condeierilor Plugari la Timișoara
    - 2013 - Festivalul Național de Jocuri și Obiceiuri Populare Idicel Sat (jud. Mureș)

Studii și publicații:

"Poezii din Suflet" - Editura Nico 2009 (ISBN: 978-606-546-013-3)
"De necaz și voie bună, cu Rugăciune împreună" - Editura Nico 2011 (ISBN: 978-606-546-157-4)
Cei doi străjeri mai apar și în: "Antologie de Poezie Populară" - InfoArt Media, Sibiu 2010 (ISBN: 978-606-92446-6-1)


Mihai Moldovan s-a născut la 5 decembrie 1968, în Idicel de Pădure pe Valea Cornii. În pofida greutăților materiale care îl determină să renunțe la școală în favoarea ciobănitului, acesta moștenește de la mama lui dragostea pentru folclorul și tradițiile strămoșești. Termină 10 clase și se angajează la intreprinderea de instrumente muzicale de la Reghin. Dotat cu un simț al umorului deosebit frapează de la primul contact prin graiul neaoș țărănesc veritabil. Din 1991 organizează împreună cu un grup de copii din Idicel programe artistice. Sunt remarcabile evenimentele organizate de acesta la care participă ciobanii și restul sătenilor care duc mai departe tradițiile în cel mai viu mod.


Împreună cei doi, din dragoste pentru frumos și tradiții,  întemeiază în anul 1999 muzeul "Amintiri din strămoși" in care regăsim și acum un crâmpei din atmosfera traiului de demult, tipic românesc de pe valea Mureșului.